София „Мъдрост в действие“

65% ОТ МАКЕТИТЕ СА ГОТОВИ

Проектът, озаглавен „София – мъдрост в действие“, беше представен от авторите му Съни Сънински и Стефани Рачева, в присъствието на кмета на столицата Йорданка Фандъкова и главния архитект Петър Диков.
По план конструкцията ще е разположена на площ от 100 кв.м, като акцентът в нея ще е върху четирите храма – източноправославна църква, джамия, синагога и католически храм. Останалите сгради в пространството ще са само маркирани в макета. Обектът ще е покрит със стъклен купол, който ще бъде осветяван от различни светлини, за да се акцентира върху различните части на деня, обясни Сънински. Освен това с помощта на телефони, инсталирани до конструкцията, ще може да се получава информация на пет езика за сградите, съдържащи се в нея. На стъпалата, водещи към площадката за наблюдение, ще бъдат изписани в градация думите благородство, толерантност,търпение, диалог, знание.
Реализацията на проекта ще е без финансов ангажимент от общината, като средствата ще се събират от спонсори и дарители.
„Надявам се, че проектът ще бъде готов за година и за 132-годишнината на София като столица да може да го видим готов“, посочи Фандъкова.
Главният архитект на София Петър Диков подчерта, че идеята ще е елемент от новия център на София. Това е пространството при входа на ЦУМ, където в съседство се предвижда да бъде показана римска улица. Там ще бъде изложена и експозицията „България на длан“, посочи Диков.
Ние ще възстановим центъра на столицата в нов вид, който ще го направи уникален, каза още главният архитект.

ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА ПРОЕКТА СОФИЯ – МЪДРОСТ В ДЕЙСТВИЕ