Рилски Манастир

МАКЕТ НА РИЛСКИЯ МАНАСТИР НИ ПРЕДСТАВЯ В БРЮКСЕЛ
МАЩАБ 1:25
      На 22 май 2008 година на изключително тържествена церемония министърът на културата проф. Стефан Данаилов откри официално макета на Рилския манастир в парка „Мини Европа“ в Брюксел. Символът на България е първият православен храм в парка, събрал над 350 модела на най-забележителните архитектурни паметници на страните от ЕС. Той е изработен от нашето ателие специално по изискванията на парка в столицата на Европейския съюз.
      В момента на откриването, по време на което прозвучаха българския химн и химнът на Европа и имаше специални пироефекти, на върха на гигантския атом – един от символите на Брюксел, създаден по време на Световното изложение през 1958 година,  се вееше българският трибагреник.
      „Щастлив съм, че и България дава своя принос с поставянето на макета на Рилския манастир. Изключително богатото и разнообразно културно наследство, намерено по българските земи, днес нарежда страната ни на трето място в Европа по брой на културни паметници, датиращи от най-ранната древност и оцелели през вековете“, заяви при откриването министър Стефан Данаилов.