Катедралата Баграти, Грузия

Мащаб: 1:25

Катедралата Баграти, Грузия. Макетът е изложен в парка „Мини Грузия“.


„Катедралата Баграти или катедралата Успение на Пресвета Богородица или Катедралата Кутаиси (на грузински: ბაგრატი; ბაგრატის ტაძარი, Bagratis tadzari) е построена през XI век. Намира се в Кутаиси, Имеретия, Грузия. Представлява шедьовър на средновековната грузински архитектура. Катедралата е силно пострадала в продължение на векове и е възстановена в сегашния си вид постепенно от 1950-те години до 2012 г. Храмът се намира на хълма Укимериони.

 

Катедралата Баграти е построена в началото на XI век, по време на царуването на цар Баграт III, поради което я наричат „Баграти“. През 1692 г. при нахлуване на османски войски в Имеретското царство, куполът на катедралата е разрушен.

 

Консервационните и реставрационните дейности, както и археологическите проучвания на катедралата започват през 1950-те години под ръководството на грузинския архитект Вахтанг Цинцадзе. Реставрационните дейности се ръководят от Цинцадзе, като са разделени на шест етапа, които продължават няколко десетилетия до 1994 г. През същата година катедралата Баграти, заедно с манастира Гелати, е включена в Списъка на ЮНЕСКО за Световното културно наследство като един обект. През 2001 г., правото на собственост върху катедралата е преведена от държавата на Грузинската православна църква. Религиозните служби са ограничени, но привлича много поклонници и туристи. Катедралата често се използва като символ на град Кутаиси, като една от основните туристически атракции.“

Източник: Уикипедия